اگر برای رسیدن به مقصدتون یه نقشه داشته باشید، قطعا راحتتر میتونید مسیر رو پیدا کنید و انتخابهای بهتری خواهید داشت، توی این صفحه ما میخوایم نقشه راه پژوهش و مسیری که باید طی کنید رو به شما بگیم. این نقشه براساس سالها تجربهی ما در این زمینه و مشورت با اساتید مختلف و مطالعه چندین کتابه. البته که براساس هدف و شرایط شما گاهی این مسیر عوض میشه. مثلا اگر شما برای چاپ مقاله عجله داشته باشید و نخواید مسیر معمول رو طی کنید، قطعا نوشتن یه مقاله مرورسیستماتیک سریعتر از انجام یک پژوهش اولیه با روندی که اینجا به شما توضیح میدیمه. به هرحال ما اینجا نقشه راه پژوهش رو به شما نشون میدیم تا بتونید برای آموزش دیدن و اقدام کردنتون به شکل مناسبی برنامه ریزی کنید.
پژوهش هم مثل هرکار دیگهای مراحل خاص خودشو داره و برای انجامش نیاز به یه سری پیشنیاز هست. ما نقشه راه پژوهش رو براساس ترتیب کارهایی که باید بکنید بهتون دادیم، یعنی اول باید بفهمید پژوهش برای شما مناسب هست یا نه؟ بعدش بفهمید چه روشهایی برای پژوهش هست که این رو توی بحث انواع مطالعات بهتون آموزش دادیم. حالا که اینا رو فهمیدین باید بتونید بگردید دنبال مقالات مختلف و بینید بقیه چه کارایی کردن تا بتونید مسیر خودتون رو مشخص کنید و بفهمید که خودتون باید روی چی کار کنید. مهارت گشتن و پیدا کردن مقالات معتبر معروف هست به سرچ که خودش یه پیشنیاز خیلی مهمه. به علاوه وقتی مقالهای پیدا میکنی و میخوای ازش توی پروپوزال یا مقاله خودت استفاده کنی، باید آدرس دقیق بدی که اون مقاله چی بوده و کجا چاپ شده و کی نوشته اونو و…. این مهارت هم میشه رفرنس دهی که دوتا نرم افزار معروف داره و از اندنوت یا مندلی استفاده میشه معمولا.
خبر خوب اینکه ما همهی پیشنیازها رو توی دوره جامع پروپوزال نویسی آوردیم و با ثبتنام اون دوره به همه ایناهم دسترسی دارین و لازم نیست جدا برای هرکدوم هزینه کنید. البته اگه نمیخواین پروپوزال نویسی رو یادبگیرین، میتونین دوره جامع مقدمات پژوهش رو ببینید که به صورت کامل به این پیشنیازها اختصاص داره.
همه چیزایی که بالا گفتیم برای اینن که شما بتونید پروپوزال نویسی رو شروع کنید. آموزش پروپوزال نویسی و نوشتن پروپوزال مرحله بعدی نقشه راه پژوهشه. پروپوزال یعنی اینکه شما برید و به یه سازمانی مثل کمیته تحقیقات دانشجویی بگید که من یه مشکلی رو پیدا کردم و میخوام حلش کنم یا جواب یه سوالی رو ممکنه بتونم پیدا کنم و مسیر پیشنهادیم برای رسیدن به این راه حل یا جواب اینه. یعنی اینکه براساس سرچی که کردین مشکلاتی که هست رو پیدا کردین و فکر میکنید راه حلی براشون دارید و برای آزمایش اون راه حل، یه متنی رو توی یه فرم خاص که بهش میگن فرم پروپوزال مینویسین و میفرستین برای یه سازمانی که برای آزمایش اون راه حلتون کمکتون کنه. کمک کردن هم معنیش اینه که بهتون مجوز و بودجه بده. برای اینکه دقیقا بدونید پروپوزال چیه؟ باید مقاله مربوط به خودش رو بخونید. ولی خب مرحله بعد از کارایی که بهت گفتم، یادگیری نوشتن پروپوزاله.
بعد از نوشتن پروپوزال و انجام کار پژوهشیتون، وقت نوشتن مقالهس، مقاله نویسی رو باید زودتر هم یادبگیرید البته، چون دونستن اصولش کمکتون میکنه که پژوهش بهتری انجام بدین. ساختار مقاله با پروپوزال فرق داره و برای نوشتنش باید مهارت نوشتنتون رو تقویت کنید. توی دوره مقاله نویسی این موارد رو بهتون کامل یاددادیم.
آمار ضلع سوم مثلث پژوهشه، البته نمیخوایم که بشین متخصص آمار، اما باید بتونید دادهها رو بفهمید، آزمونهای آماری رو درک کنید و نتایجی که بدست آوردین رو تحلیل کنید، برای اینکار شما باید کار با نرم افزار آماری spss رو برای پژوهشهای کمیتون یادبگیرید. دوره spss رو ما توی ژیوارآموزان در دو سطح مقدماتی و پیشرفته ارائه کردیم که مقدماتی برای شروع و اوایل کاره و پیشرفته برای وقتیه که بخواین واقعا کارای پژوهشی ارزشمندی انجام بدین. پیشنهاد ما اینه که دورهی جامع spss رو که هردو سطح رو در خودش داره شرکت کنید.
حالا که شما مقالهتون رو نوشتین و کاراشو کردین، وقتشه که برین برای چاپش، اما کجا باید چاپش کنید؟ کدوم مجله مناسبتره؟ اصلا اون مجلهای که انتخاب کردین معتبره یا جعلیه و قراره سرتون کلاه بره؟ اگه معتبره و قراره برای همون هم ارسالش کنید، قبل از ارسالش باید چه کارایی بکنید؟ وقتی فرستادین براشون ممکنه واکنششون چی باشه؟ همه اینا سوالاتیه که باید جوابشونو بدونید تا همه کارایی که کردین رو برباد ندین، فرض کنید این همه زحمت کشیده باشین و بعد مقالهتونو برای یه مجله نامعتبر یا ضعیف فرستاده باشین، چه حسی میگیرین خودتون؟ مسلما اذیت میشین و حتی برای کارای بعدیتون ممکنه ناامید بشین، برای اینکه درگیر این مشکلات و اتفاقات نشید پیشنهاد میکنیم دوره جامع انتخاب مجله و سابمیت مقاله رو با دقت ببینید و برای سابمیت کردن مقالهتون طبق آموزشای این دوره عمل کنید.
تا اینجا شما نکات کلی رو یادگرفتین و کارتون راه میوفته، ولی وقتی بخواین حرفهای تر عمل کنین و خبرهی راه پژوهش بشین، یه سری مهارتای دیگه هم لازم دارین، مثل همین دورهی خطاهای رایج در پژوهش یا آمار در مقاله نویسی. یکی از بخشای مقالات و کارای پژوهش، اشاره به محدودیتای پژوهش هست، خیلیا به اشباه میان میگن مثلا پژوهشگر کم تجربهای هستم و کار اولمه، خب این که محدودیت نیست، این تخریب کردن خودت و زیر سوال بردت کارته، سردبیر یا داور مجله انتظارش از تو داشتن تسلط و تفکر نقادانه هست، اون از تو میخواد که نشون بدی خودت هم میدونی یه جای کارت میتونست بهتر باشه و اگر نشده دلیلش چی بوده. این تفکر نقادانه و تسلط توی دورههای آمار در مقاله نویسی و مخصوصا خطاهای رایج در پژوهش بدست میاد. جایی که تو به معنای واقعی کلمه مسلط میشی.
گزارش نهایی هم مثل پروپوزال یه فرم خاص داره و برای پایان دادن قرارداد با سازمان حمایت کنندهس. پروپوزال در واقع یه قرارداده که چنتا چیز توش مشخص میشه. اول اینکه میگی دنبال جواب چه سوال یا حل چه مشکلی هستی، بعد میگی چطور میخوای به جوابش برسی؟ نهایتا میگی چقدر بودجه میخوای برای این کار و چقدر زمان میبره تا انجامش بدی. طرف قراردادتم براساس این قرارداد انتظار داره که کارتو به موقع انجام بدی و وقتی توم شد گزارشش کنی. این گزارش کردن میشه نوشتن گزارش نهایی که لازمهی پایان قرارداد و البته گرفتن امتیاز پروپوزالت برای جشنوارههایی مثل دانشجوی نمونه و پژوهشگربرتر و… هست. به هرحال تو نیاز داری که دوره گزارش نهایی پروپوزال روهم ببینی و گزارش نهاییتو بنویسی.
دوره جلوگیری و رفع سرقت علمی ادبی رو وقتی لازم داری که بخوای مقالهت رو انگیسی بنویسی و برای یه مجله معتبر بفرستی، توی سالهای اخیر متاسفانه اینقدر پژوهشگرای ایرانی دچار این اشکال شدن که مجلات معتبر بهمون بدبین شدن و خیلی روی این موضوع گیرن. از دیدگاه وبسایت معتبر ترنیتین که یکی از پایگاههای اصلی بررسی سرقت علمی ادبیه، 12 نوع سرقت متفاوت وجود داره و مسئله خیلی پیشرفتهتر از عوض کردن جملات و…س برای همین توی نقشه راه پژوهشت گفتیم این دوره رو هم باید بگذرونی. البته ممکنه که کم کم مجلات فارسی زبان هم روی این موضوع گیر بدن، تا الان اینطور نبوده اما اگه کارت درست باشه ضرر نمیکنی…
برای نوشتن یه مقاله اصیل پژوهشی یا همون مقالات اورجینال شما باید اول یه پروپوزال بنویسید، بعد تصویب کنید و کداخلاق بگیرید و نهایتا جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل دادههارو دارید و تازه میرسید به نوشتن مقاله، مسیر درست و اصولی هم همینه، ولی گاهی برای ساخت رزومه یا مهاجرت یا هرچیزی شما نیاز به سریعتر کردن فرایند چاپ مقاله دارید و توی این مواقع هستش که مقالات مرورسیستماتیک به دادتون میرسن. مقالاتی که اگر زمان بذارین میتونین حتی توی یکماه بنویسید و بفرستید برای انتشار. دوره مقاله نویسی مرورسیستماتیک ژیوارآموزان هم از اون دورههاس که میتونید حسابی روش حساب کنید، چون مدرس توی یکی دوسال گذشته بیشتر از 20 مقاله سیستماتیک ریویو نوشته و تمام تجربیاتش رو به شکل کاملا کاربردی بهتون گفته.
مقالات کیس ریپورت مقالاتی هستن که برای گزارش موارد نادر استفاده میشن. گاهی ممکنه با اسم کیس سریس هم برخورد بکنید. نوشتن کیس ریپورت برای وقتیه که شما یک تا پنج مورد نادر رو دارین و کیس سریس برای موارد بین پنج تا پانزده مورد هستش. این مقالات وقتی نوشته میشن که شما با یه مورد خاص برخورد میکنین که تو کتابا نوشته نشده. مثلا یه بیماری کاملا جدید یا علائم جدید برای یه بیماری یا حتی عوارض داروها که قبلا اینطور موردی نداشته اما الان میبینی عارضهش جدید و متفاوته. به هرحال اگر رشتهت جزو رشتههای بالینیه این دوره رو بگذرون، نکاتی توش هست که باعث میشه همیشه آماده باشی که با دیدن یه کیس نادر ازش مقاله بنویسی و رزومهت رو تقویت کنی.
وقتی آموزش میبینید و میرید سراغ نوشتن، قطعا یه جاهایی چیزایی رو فراموش میکنید یا به شکل اشتباهی برداشت میکنید و مینویسید، خودتونم نمیدونید و فکر میکنید همه چی اوکیه تا وقتی که میرسه به دست داورا و میبینید جا به جا براتون هایلایت قرمز زدن و کامنت گذاشتن و حسابی ناامیدتون میکنه و حالتون بد میشه. حالا اگه نخواین این اتفاق بیوفته و بخواین جلوی این مشکل رو بگیرین باید چیکار کنید؟ آفرین، باید خودتون از قبل پروپوزالتون رو داوری کنید. چکلیست پروپوزال نویسی ابزاریه که سه تا کاربرد داره براتون، یکی وقتی که میخواین شروع کنین به نوشتن یه پروپوزال میتونین نگاهش کنین و بفهمین چیا رو باید بنویسین، یکی وقتیه که دارین پروپوزال رو مینویسن و هربخش رو که نوشتین بررسی میکنید که خوب و کامل باشه، یکیم وقتیه که نوشتن تموم شده و مرحله بعدی داوریه، میاین صفر تا صد پروپوزالتونو باهاش بررسی میکنین و مشکلاتشو قبل از فرستادن برای داور حل میکنین. چرا جادوییه؟ چون توی خودش هم آموزش داره و هم چکلیست نمرهدهیه. حالا همهی این شرایط رو برای چکلیست مقاله نویسی هم تصور کن. چکلیست بینظیری که کل مقالهت رو بررسی و داوری میکنه و براساس اون میتونی همه چی رو ویرایش کنی.
دورههایی که اینجا هستن برای بیشتر رشتهها کاربرد دارن، چون مسیر پژوهش تقریبا یکیه، اما ما اختصاصی با مثالای زیاد برای بچههای علوم پزشکی و بهداشت آمادهش کردیم، چرا؟ چون ما دنبال این نیستیم که فقط به آدمای بیشتری دوره بفروشیم، بلکه هدفمون اینه که با یه جامعهی هدف محدود، بالاترین سطح یادگیری رو برای شرکت کنندههامون رقم بزنیم. پس اگر رشتهت جزو زیرمجموعههای علوم پزشکی و بهداشته با خیال راحت ثبتنام کن و یادبگیر. بهت تضمین میدم که هیچجای ایران دورههایی با این کیفیت و اینقدر فوق العاده پیدا نمیکنی. به علاوه همه دورهها یکماه تضمین بازگشت وجه دارن و تا یکماه بعد از ثبتنامتم اگر به هرعلتی از دورهها راضی نبودی میتونی تموم پولی که پرداخت کردی رو پس بگیری. همینطور تمام دورهها فضای اختصاصی برای پرسش و پاسخ دارن و میتونی همه سوالاتتو بپرسی و جواب بگیری. آپدیت دائمی و رایگانشونم که بماند.
بگذریم، ما از خودمون خیلی تعریف نمیکنیم، فقط گوشهای از واقعیت رو میگیم که بدونی چه خبره، بعدش که خودت شرکت کردی همه اینا رو درک میکنی و خیلی بیشتر از ایناهم میبینی. به هرحال اگه سوالی چیزی داشتی ما هزارتا راه ارتباطی برات گذاشتیم، از هرکدوم که دوست داری سوالاتو بپرس یا نظرتو منتقل کن.
زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است