0

چکیده و کلمات کلیدی مقاله را چطور بنویسیم؟

شاخص چکیده و کلید واژه ها

همانطور که از نام آن مشخص است، این بخش چکیده و خلاصه­‌ای از مقاله است؛ که در اولین صفحه­‌ی مقاله آورده میشود. چکیده درواقع توضیح مختصر و درعین حال دقیقی راجع به قسمت­‌های مختلف مقاله است که خط مشی کلی آن مقاله را مشخص می­کند. اگرچه بسیاری از پژوهشگران برای نگارش چکیده زمان زیادی نمی­گذارند اما باید بدانید نگارش درست این بخش از اهمیت بالایی برخوردار است.

یکی از اهداف نوشتن یک مقاله­‌ی علمی این است که محتوای مقاله، ابتدا مورد توجه و قبول مجلات برای ثبت و انتشار قرار بگیرد و سپس به عنوان رفرنس، توسط سایر پژوهشگران استفاده شود. زیرا هر چه تعداد ارجاعات به یک مقاله بیشتر باشد، امتیازات بیشتری را برای نویسنده­ در پی دارد. گاهی چکیده تنها قسمتی از مقاله است که از طریق موتورهای جست­جو به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار می­گیرد. حتما ضرب المثل “سالی که نکوست از بهارش پیداست” را شنیده­‌اید؛ عنوان و چکیده، اولین قسمت­‌هایی هستند که مخاطب با آن­ها مواجه می­شود و مهم است که به بهترین نحو ممکن نوشته شوند تا باعث ترغیب خواننده برای خواندن کل مقاله شود. به علاوه لازم است که محتوای کلی مقاله را به مخاطب منتقل کنند تا مخاطب با توجه به نیاز خود، تصمیم به خواندن یا نخواندن ادامه­‌ی مقاله بگیرد. بنابراین مهم است که در نگارش این قسمت، اصول و نکاتی در نظر گرفته شود.

 

ویژگی­‌های یک چکیده­‌ مناسب

  • سبک نوشتن چکیده باید مطابق با الگویی باشد که در راهنمای نویسندگان مربوط به هر مجله مشخص شده است. ممکن است الگوی مجلات برای قسمت­‌های مختلف مقاله متفاوت باشد، بنابراین قبل از ثبت مقاله در یک مجله باید به راهنمای نویسندگان آن مجله مراجعه کرد و باتوجه به آن بخش‌های مختلف را نوشت.
  • چکیده باید به صورت خلاصه نوشته شود. معمولا محدودیت تعداد واژه برای این بخش در نظر گرفته می­شود؛ به طوری که تعداد واژگان این بخش نباید از 300-200 کلمه بیشتر باشد (این محدودیت در راهنمای نویسندگان مشخص شده است و در مجلات مختلف متفاوت است).
  • در عین خلاصه بودن باید بیان­ کننده­‌ی محتوا و پیام اصلی مقاله باشد. چکیده باید به صورت مستقل قابل درک باشد تا مخاطب بدون نیاز به خواندن کل مقاله به مسئله­‌ی اصلی پی ببرد (برای پی بردن به مطالب جزئی­‌تر مخاطب باید به متن مقاله مراجعه کند).
  • چکیده باید جذاب باشد اما نباید در نوشتن آن بیش از حد بزرگنمایی کرد. همچنین نباید اطلاعات یا نتایجی که در مقاله به آن اشاره نشده است در چکیده بیان شود.
  • چکیده باید به وضوح درمورد اهداف، روش­ها و نتایج پژوهش توضیح بدهد و بدون ابهام نوشته شود.
  • باید از نوشتن مخفف­‌ها و کلمات نامفهوم در این قسمت خودداری نمایید. البته در صورتی که یکبار به فرم کامل عبارت در متن چکیده و به مخفف آن در پرانتز اشاره گردد، می­توان در ادامه­‌ی مطلب از فرم مخفف شده، استفاده کرد.

چکیده

نحوه­‌ی نگارش چکیده

چکیده‌­ها را به طور کلی می­توان به دو دسته تقسیم نمود:

  • چکیده راهنما (Indicative Abstract): چکیده­‌های راهنما یا توصیفی بیشتر در علوم انسانی استفاده می­شوند و کاربرد زیادی در علوم پزشکی ندارند. این چکیده­‌ها طرح کلی مقاله یعنی مقدمه و اهداف را بیان می­کنند و شامل روش یافته‌ها، نتیجه­‌گیری و گاهی هم روش اجرا نمی­شوند.

 

  • چکیده تمام‌نما (Informative Abstract): این چکیده‌­ها در علوم پزشکی رایج­‌تر هستند و شامل بخش­‌های مقدمه، روش اجرا، یافته­‌ها، نتیجه‌گیری و کلمات کلیدی می­‌باشند. این نوع چکیده به دو صورت ساختارمند و بدون ساختار نوشته می­شود. در نوع ساختارمند به هر کدام از بخش‌های ذکر شده به صورت جداگانه پرداخته می­شود و هر بخش تیتر مربوط به خود را دارد؛ درحالی که نوع بدون ساختار، به صورت یک متن پیوسته نوشته می­شود و تیتر­بندی ندارد. درواقع تنها تفاوت بین این دو نوع در تیتر­بندی است؛ به طوری که اگر تیتر بخش­‌های چکیده، در نوع ساختارمند حذف شوند، متن حاصل همان چکیده­ی بدون ساختار خواهد بود.

 

اجزای یک چکیده‌­ی کامل

در یک چکیده­‌ی تمام­‌نما باید تمامی موارد زیر به ترتیب نوشته شوند. اگر ساختارمند بود، هر بخش در یک پاراگراف جداگانه و اگر بدون ساختار بود به صورت یک پاراگراف به همه­‌ی بخش­‌ها پرداخته شود. برای نوشتن این بخش‌ها باید به متن مربوطه در مقاله مراجعه و جملات کلیدی آن را استخراج کرد. سپس آ­ن­ها را با بیانی جذاب و متفاوت از جمله­‌ی اصلی و بدون تغییر محتوا نوشت. معمولا بیشترین تعداد جملات به قسمت یافته‌­ها و سپس روش کار تعلق می­گیرد؛ البته این مورد در مطالعات مختلف می­تواند متفاوت باشد.

 

مقدمه ( Introduction Or Background) : شامل توضیح مختصری درباره­‌ی متغیر اصلی، مسئله­‌ی مورد بررسی و اهداف طرح می­باشد. این قسمت معمولا شامل 3-2 جمله است. این جملات باید به نحوی بیان شوند که هدف پژوهش را مهم جلوه دهند.

 

روش اجرا (Method) : در این قسمت باید به قسمت­‌های مهم روش رسیدن به اهداف مطالعه اشاره نمود. این موراد معمولا شامل نوع مطالعه، تعداد نمونه­‌ها، زمان و مکان مطالعه، روش جمع‌­آوری اطلاعات، ابزارهای مورد استفاده و… می­باشد.

آموزش نوشتن روش اجرا مقاله

یافته‌­ها (Results) :  مهمترین بخش چکیده، بخش یافته‌­ها می­باشد که معمولا بیشترین میزان چکیده را به خود اختصاص می­دهد. ممکن است پژوهش به نتایج متعددی منتهی شده باشد، اما در این قسمت باید تنها به مهمترین نتایج به دست آمده از مطالعه پرداخت.

 

نتیجه­‌گیری (Conclusion) : این قسمت مربوط به کاربرد نتایج پژوهش برای جامعه یا مطالعات بعدی می­باشد. این کاربردها باید واقعا از نتایج پژوهش، قابل حصول بوده و نباید ناشی از خیال­‌پردازی­‌های پژوهشگر باشند. زمان افعال این قسمت باید به صورت حال باشد.

 

کلمات کلیدی یا کلیدواژه­‌ها (Key words) : کلمات کلیدی معمولا شامل 5-3  کلمه­‌ی مهم مطالعه می­باشد که در انتهای چکیده بیان می­شود. هر مقاله یکسری اصطلاحات و کلمات اختصاصی دارد که نشان­‌دهنده­‌ی نمای اصلی آن پژوهش است. درواقع این کلمات، موضوع و متغیرهای اصلی مقاله­ را به طور واضح­ مشخص می­‌نمایند و باعث می­شوند مقاله­ در موتورهای جست­وجو آسان­‌تر پیدا شده و میزان ارجاعات به آن افزایش یابد. پس ضروری است این کلمات به طور اصولی انتخاب شوند. این کلمات باید با علامت ؛ از هم جدا شوند.

توضیح چکیده

انتخاب کلمات کلیدی مقاله

کلمات کلیدی باید متناسب با واژه‌­های اصلی عنوان، هدف و مسئله­‌ی پژوهش انتخاب شوند و در کل نشان­‌دهنده­‌ی محتوای اصلی مقاله باشند. این کلمات نباید آنقدر کلی باشند که موضوعات متفرقه را هم شامل شوند و نه آنقدر خاص باشند که توانایی پوشش محتوای مقاله را نداشته باشند. در هر حیطه باید از اصطلاحاتی استفاده کرد که رایج‌­تر هستند؛ زیرا این کار احتمال پیدا شدن مقاله­‌ی شما طی سرچ­‌ها را بیشتر می­کند. برای انتخاب این کلمات، کلمات اصلی مقاله باید در موتورهای جست­وجو سرچ شوند و در نهایت از بین این کلمات، آن­هایی که به طور واضح­تری حیطه‌­ی پژوهش را مشخص می­کنند و سرچ را به مقالات مرتبط­‌تر محدود می­کنند، انتخاب کرد. برای انتخاب این کلمات می­توان از کلمات کلیدی مقالات مشابه نیز استفاده نمود.

 

چند نکته مهم در هنگام نوشتن چکیده مقاله

  • چکیده باید بعد از نوشته شدن کامل سایر بخش­‌های مقاله نوشته شود؛ زیرا چکیده باید برگرفته از کل محتوای مقاله باشد.
  • در چکیده نیازی به رفرنس دادن نیست. بهتر است از تعابیر و جملات خود استفاده کنید و متن مقاله را کپی نکنید.
  • در متن چکیده نباید به شکل یا جدولی ارجاع داده شود.
  • در نوشتن چکیده باید از کلمات مناسب و کلیدی حیطه­‌ی پژوهش استفاده شود تا احتمال دیده شدن مقاله را در موتورهای جست­وجو افزایش دهد.
  • رعایت علائم نگارشی را فراموش نکنید.
  • بخش­‌های چکیده باید به ترتیب گفته شده نوشته شوند.

 

 

سخن پایانی

برای نوشتن یک مقاله­‌ی خوب، تنها داشتن نتایج پژوهش کافی نیست؛ بلکه داشتن توانایی و مهارت نویسندگی هم اهمیت بسیاری دارد. یک پژوهشگر توانمند اگر مهارت نویسندگی نداشته باشد، عملا نمی­تواند مقاله‌­­ی خوب و جذابی بنویسد. در این صورت حتی اگر مجله­‌ای مقاله­‌ی او را منتشر کند، مورد استقبال خوانندگان قرار نخواهد گرفت. چکیده قسمتی است که بیشتر از سایر قسمت­‌ها به مهارت نویسندگی نیاز دارد؛ زیرا قرار است در خلاصه‌ترین حالت ممکن، اصلی­‌ترین مطالب مربوط به پژوهش به نحوی جذاب بیان شوند. همچنین چکیده در صفحه­‌ی ابتدایی مقاله قرار می­گیرد و مانند ویترین مقاله است. بنابراین لازم است که برای نوشتن آن دقت و زمان کافی صرف شود. فراموش نکنید یکی از تکنیک­‌هایی که مهارت نویسندگی را افزایش می­دهد، خواندن مقالات مختلف است. این کار باعث می­شود پژوهشگر با طرز نگارش قسمت­های مختلف مقاله آشنا شود و بتواند برای نوشتن مقاله­‌ی خود از آن­ها ایده بگیرد. اگر میخواهید یکبار برای همیشه مقاله نویسی را به صورت اصولی یاد بگیرید، پیشنهاد ما به شما شرکت در دوره مقاله نویسی ژیوارآموزان است.

پیشنهاد میکنیم این مقالات را نیز مطالعه کنید:

اصطلاحات رایج در مقاله نویسی

نحوه نگارش نتایج و یافته‌های مقاله

آموزش نوشتن بحث مقاله

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است