0

آشنایی با انواع روشهای نمونه گیری در پژوهش

روش های نمونه گیری

هر پژوهشگر برای جمع­‌آوری اطلاعات مورد نظر خود، نیازمند به یک جامعه­­‌ی مورد پژوهش می­باشد. گاهی برای یک پژوهش تمامی افراد یک جامعه مورد بررسی قرار می­گیرند که به آن سرشماری می­گویند. اما گاهی دسترسی به همه­‌ی افراد جامعه امکان­پذیر نیست یا تعداد افراد نامتناهی است، در این شرایط که نمی‌توان تمامی افراد جامعه را مورد بررسی قرار داد، باید نمونه­‌گیری انجام شود. نمونه­‌گیری به معنای انتخاب تعدادی از افراد یک جامعه می­باشد. این انتخاب دارای اصول و قواعدی است که باعث اعتبار بیشتر نتایج یک پژوهش می­شوند. بنابراین اطلاع از انواع روش­های نمونه­‌گیری مهم و ضروری است.

 

نمونه­‌ گیری چیست؟

نمونه­‌گیری یعنی این که بخش کوچکی از جامعه، از نظر ویژگی مورد نظر بررسی شده و نتایج آن به کل جامعه تعمیم داده شود. احتمالا ضرب المثل «مشت نمونه خروار است» را شنیده­‌اید که مصداق بارز نمونه‌­گیری است. نمو­نه‌­ها دسته­‌ای از افراد جامعه­ هستند که در مطالعه شرکت می­کنند و باعث می­شوند پژوهشگر به اطلاعات مورد نیازش دست پیدا کند. برای این که نتایج به دست آمده از پژوهش قابل اطمینان باشد، باید در انتخاب روش مناسب نمونه­‌گیری دقت شود؛ به صورتی که نمونه­‌ها تا جای امکان، نماینده­‌ی کل جامعه باشند. البته این همیشه امکان­پذیر نیست و تنها در صورت استفاده از برخی روش­ها میتوان ادعا کرد که نتایج مطالعه قابل تعمیم به کل جامعه است.

 

فواید نمونه­‌ گیری

  • جمع­‌آوری اطلاعات در زمان کمتر و با سرعت بیشتر
  • به صرفه بودن نمونه­‌گیری در مقایسه با سرشماری از نظر هزینه و نیروی انسانی
  • ممکن نبودن بررسی همه­‌ی افراد جامعه در بسیاری از موارد
  • کاهش احتمال بروز خطا و در نتیجه صحت بیشتر نتایج

البته این فواید زمانی معنی دارند که اصول مربوط به نمونه­‌گیری کاملا رعایت و اجرا شوند. اصل اول این است که نمونه­‌ی انتخاب شده معرف و نماینده­‌ی کل جامعه­ بوده و قابلیت تعمیم به آن را داشته باشد و دوم این که حجم نمونه­‌ی تعیین­‌شده متناسب با جامعه، اهداف، ویژگی مورد بررسی و… باشد.

 

روش­های نمونه ­‌گیری

نمونه­‌گیری روش­های مختلفی دارد که پژوهشگر باتوجه به نوع مطالعه، عنوان، اهداف، فرضیات، قابلیت تعمیم پژوهش خود و… آن­ها را به کار می­گیرد. در یک تقسیم­‌بندی کلی، این روش­ها به دو دسته­‌ی تصادفی و غیر تصادفی تقسیم میشوند. در نمونه­‌گیری تصادفی، همه­‌ی افراد جامعه برای انتخاب شدن و ورود به مطالعه شانس یکسانی دارند و نتایجی که از مطالعه حاصل می­شود قابل تعمیم به کل جامعه است. درحالی که در روش نمونه‌گیری غیر تصادفی، شانس افراد برای ورود به مطالعه باهم برابر نیست و انتخاب افراد، بر اساس سهولت دسترسی به آن­ها است. بنابراین امکان تعمیم نتایج در روش نمونه­‌گیری غیر تصادفی وجود ندارد؛ هرچند با استفاده از این روش­ها می­توان به اطلاعات خوبی درمورد جامعه دست یافت. این دو دسته، خود شامل روش­های مختلفی هستند که در ادامه به مهم­ترین و رایج­‌ترین آن­ها اشاره خواهد شد.

 

انواع روش­های نمونه ­‌گیری تصادفی

  • نمونه‌­گیری تصادفی ساده (Simple Random Sample)
  • نمونه­‌گیری سیستماتیک (Systematic Sampling)
  • نمونه­‌گیری طبقه‌­ای (Stratified Sampling)
  • نمونه‌­گیری خوشه‌­ای (Cluster Sampling)
  • نمونه­‌گیری چند مرحله­‌ای (Multi-stage sampling)

 

 

نمونه­‌ گیری تصادفی ساده

همانطور که از نام آن مشخص است، ساده‌­ترین روش نمونه­‌گیری تصادفی است. در این روش هر یک از اعضای  جامعه­ برای انتخاب شدن به عنوان نمونه، شانس مساوی دارند. در این روش، ابتدا باید لیستی از افراد جامعه فراهم شود. از معایب این روش نسبت به روش­های تصادفی دیگر می­توان به زمان­بر بودن و احتمال تورش بالا در جوامع با پراکندگی زیاد اشاره کرد. نمونه گیری تصادفی ساده به سه شیوه قابل انجام می­باشد:

 

نمونه‌ ­گیری تصادفی ساده با استفاده از قرعه كشي

در این نوع نمونه­‌گیری به هر یک از اعضای جامعه یک شماره یا کد داده می­شود. سپس شماره‌­ها در ظرف قرعه­‌کشی قرار می­گیرند. در نهایت از بین آن­ها، شماره­‌ها انتخاب و ثبت شده و به ظرف بازگردانده می­شوند (جایگذاری). علت بازگردادن شماره­‌ها به ظرف، این است که احتمال انتخاب تمامی افراد باهم یکسان ­باشد. مثلا اگر 10 شماره وجود داشته باشد، احتمال انتخاب همه­‌ی افراد باید مساوی با 10/1 باشد. در صورتی که اگر انتخاب بدون جایگذاری صورت بگیرد، این احتمال به ترتیب می­شود: 10/1، 9/1، 8/1 و… . شماره­‌های تکراری که از ظرف خارج می­شوند پوچ در نظر گرفته شده و دوباره به جای آن­ها قرعه­‌کشی انجام می­شود. قرعه­‌کشی تا رسیدن به تعداد مورد نیاز ادامه­ می­یابد.

 

نمونه ­‌گیری تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفي

این جدول مجموعه­‌ای از اعداد می­باشد که بدون نظم یا الگویی مشخص و به صورت کاملا تصادفی طراحی شده است. پژوهشگر براى انتخاب افراد نمونه از جدول، بطور تصادفی از يک نقطه­‌ی جدول در جهت افقی يا عمودی شروع مى‌کند. انتخاب نقطه مى‌تواند با بستن چشم و گذاشتن انگشت يا نوک قلم روى جدول انجام شود. بعد با توجه به نوع رقم کدها (يک رقمي، دو رقمي، سه رقمى و …) بايد به صورت افقی یا عمودی دنباله­‌ی اعداد انتخاب شوند.

 

نمونه ­‌گیری تصادفی ساده با استفاده از سایت­ها و نرم افزارهای رایانه­‌ای

امروزه استفاده از از جدول اعداد تصادفی اصلا پیشنهاد نمی­شود، چون سایت­ها و نرم‌­افزارهایی در دسترس هستند که با وارد کرد حجم نمونه و تعداد افراد جامعه، می­توان خیلی ساده‌­تر به اعداد تصادفی مورد نیاز رسید. البته اینجا هم باید کدگذاری برای افراد صورت بگیرد.

 

 

نمونه ­‌گیری سیستماتیک یا منظم

اگر افراد جامعه در لیستی براساس یک ویژگی مرتب شده باشند، می‌توان نمونه‌گیری سیستماتیک را به کار برد. این روش مشابه نمونه­‌گیری تصادفی ساده می‌باشد و به لیستی از افراد جامعه نیز نیاز دارد؛ اما از لحاظ اجرا نسبت به نمونه­‌گیری تصادفی ساده، تا حدودی آسان‌تر است، سرعت بیشتری دارد و پراکندگی را بهتر در نظر می­گیرد.

در این روش، ابتدا به هر یک از افراد جامعه یک شماره از 1 تا N اختصاص داده می­شود. سپس با استفاده از یک عدد تصادفی و همچنین مقداری به عنوان فاصله­ (k) ، انتخاب اعضا انجام می‌گیرد. به این صورت که برای انتخاب نمونه­‌ی مورد نیاز ((n از کل جامعه (N)، ابتدا فاصله­‌ی نمونه­‌گیری (k) با استفاده از فرمول زیر محاسبه می­شود.

k=N/n

سپس از بین اعداد 1 تا 9 ،یک عدد به طور تصادفی انتخاب شده و اعداد بعدی با فاصله­‌ی k  از عدد مذکور انتخاب می­شوند. مثلا اگر قرار است 100 نفر از یک جامعه­‌ی 1000 نفری انتخاب شوند، k می­شود: k=1000/100=10. اگر فرض کنیم عدد تصادفی انتخاب شده، عدد 5 باشد، اعداد بعدی می­شوند 15، 25، 35، 45 و…

 

نمونه­‌ گیری طبقه­‌ای

در نمونه گیری طبقه‌ای ابتدا جامعه به طبقات مختلف با تفاوت­های زیاد تقسیم می­شود؛ درحالی که در هر طبقه، افراد از نظر ویژگی مورد نظر همگن و شبیه به هم هستند. سپس از هر یک از این طبقات نمونه­‌گیری به روش ساده یا سیستماتیک انجام می‌شود.

زمانی از این روش استفاده می­شود که رعایت نسبت­ها درمورد یک یا چند متغیر برای پژوهشگر اهمیت دارد. باید بدانید که تعداد نمونه­‌ی انتخابی از هر طبقه متناسب با تعداد افراد آن طبقه است. مثلا فرض کنید در یک دانشگاه، 300 نفر دانشجوی پزشکی، 500 نفر دانشجوی پرستاری و 200 نفر دانشجوی علوم آزمایشگاهی وجود دارد و پژوهشگری می­خواهد بر روی 100 نفر از آن­ها پژوهشی انجام دهد. در این حالت او می­تواند آن­ها را با توجه به رشته­‌هایشان طبقه­‌بندی کند. سپس با روش نمونه‌­گیری تصادفی از گروه پزشکی 30 نفر، از گروه پرستاری 50 نفر و از گروه علوم آزمایشگاهی 20 نفر انتخاب نماید. خوب است بدانید طبقه‌­بندی بر حسب سن و جنسیت، رایج‌­ترین طبقه­‌بندی­ها می­با­شند.

 

نمونه­‌ گیری خوشه­‌ای

در نمونه گیری خوشه‌ای، جامعه به چند خوشه تقسیم می­شود. به صورتی که تفاوت بین خوشه­‌ها بسیار کم و تفاوت افراد درون هر خوشه­ زیاد می­باشد. در این روش ابتدا از بین خوشه­‌ها، یک تا چند خوشه به طور تصادفی ساده انتخاب می­شوند؛ سپس همه­‌ی افراد آن خوشه مورد بررسی قرار می­گیرند. از مزیت­‌های این روش­ می­توان به ارزان بودن و قابلیت استفاده‌­ی آن در زمانی که به اطلاعات کاملی از جامعه دسترسی نداریم اشاره کرد.

برای مثال اگر  1000 دانشجوی گفته شده، همگی دانشجوی پزشکی از دانشگاه­‌های علوم پزشکی مختلف باشند، می­توان یک یا چند دانشگاه را به طور تصادفی انتخاب نمود. سپس دانشجویان دانشگاه­ یا دانشگاه‌­های انتخاب­‌شده را مورد بررسی قرار داد.

تفاوت نمونه گیری خوشه‌ای و طبقه‌ای

در تصویر فوق، تفاوت نمونه­‌گیری خوشه­‌ای و طبقه­‌ای را ملاحظه می­کنید. تصویر سمت چپ، نمونه­‌گیری طبقه‌­ای و تصویر راست، نمونه­‌گیری خوشه­‌ای را نشان می­دهد.

 

نمونه ­‌گیری چند مرحله­‌ای

نمونه گیری چند مرحله‌ای زمانی استفاده می­شود که باید کل جامعه پوشش داده شود. در نمونه­‌گیری خوشه­‌ای مثلا از بین 10 دانشگاه، 3 دانشگاه به طور تصادفی انتخاب و دانشجویان آن مورد بررسی قرار می­گیرند، درحالی که ممکن است در دانشجویان 7 دانشگاه دیگر تفاوت­هایی از نظر ویژگی مورد نظر وجود داشته باشد که نتایج پژوهش را زیر سوال ببرد. اما در روش چند مرحله‌­ای از هیچ بخشی چشم‌­پوشی نمی­شود.

مثال: در مطالعه­‌ای با عنوان «تعیین میانگین معدل دانش‌­آموزان کلاس ششم مدارس شهر تهران» می­توان یک نمونه‌گیری چند مرحله‌­ای را طراحی و اجرا کرد. بدین صورت که پژوهشگر ابتدا شهر تهران را بر اساس منطقه­‌بندی شهرداری تقسیم ­نماید (نمونه‌­گیری طبقه­‌ای) و از هر منطقه مدارس را به صورت نواحی در نظر بگیرد (نمونه­‌گیری خوشه­‌ای). سپس از هر ناحیه به صورت تصادفی تعدادی مدرسه را به نسبت انتخاب کند (نمونه­‌گیری تصادفی ساده). در مدارس انتخاب­‌شده نیز مجددا می­توان هر کلاس را یک خوشه در نظر گرفت و باز به روش تصادفی ساده برخی خوشه­‌ها را انتخاب کرد (نمونه گیری خوشه­‌ای). سپس به روش تصادفی سیستماتیک یا ساده نمونه­‌های نهایی انتخاب شوند.

 

 

انواع روش­های نمونه‌ ­گیری غیر تصادفی

در مقابل روشهای نمونه گیری تصادفی، روشهای نمونه گیری غیر تصادفی وجود دارند که دیگر در آنها احتمال انتخاب هریک از اعضای جامعه باهم برابر نیست، همانطور که قبلا اشاره شد در این روشها به صورت معمول قابلیت تعمیم پژوهش به کل جامعه وجود ندارد. به دلیل کم کاربرد بودن این روشها در اینجا به توضیح دومورد از روشهای نمونه گیری غیرتصادفی اکتفا میکنیم.

  • نمونه­‌گیری در دسترس (Convenience Sampling)
  • نمونه‌گیری گلوله‌برفی (Snowball Sampling)
  • و…

 

نمونه گیری در دسترس

در این نوع نمونه­‌گیری از تمامی افراد جامعه که معیارهای ورود را دارند و در دسترس هستند می­توان به عنوان نمونه استفاده کرد. این روش بسیار ساده، ارزان و سریع می­باشد. اما به هیچ‌­وجه نشان­‌دهنده­‌ی جامعه­‌ی واقعی نیست. زمانی از این روش استفاده می­شود که تعداد کیس­‌های مورد نظر و به تبع آن حق انتخاب پژوهشگر کم است. مثلا مطالعه‌­ای را فرض کنید که قصد بررسی کیفیت زندگی افراد دیالیزی را دارد. در یک جامعه تعداد افراد دیالیزی کم می­باشد و امکان انتخاب بین این افراد وجود ندارد یا بسیار زمان­بر است. در این حالت هر بیمار دیالیزی که به مرکز دیالیز شهر مربوطه مراجعه کرد، مورد پژوهش قرار خواهد گرفت.

 

نمونه‌گیری گلوله‌برفی

در روش نمونه گیری گلوله برفی، ابتدا یک یا چند نمونه از کیس مورد نظر شناسایی شده و از آن­ها درخواست می­شود که افراد مشابه خود را به پژوهشگر معرفی نمایند. درواقع در این روش از طریق هر نمونه، امکان دسترسی به نمونه‌­های بیشتری به‌وجود می­آید. این روند تا رسیدن به حجم مورد نظر ادامه می­‌یابد. مثلا برای مطالعه بر روی افرادی که به ماده­‌ی خاصی اعتیاد دارند، می­توان با پیدا کردن چند نفر، از آن­ها خواست تا دوستان یا آشنایان خود را معرفی کنند.

 

سخن پایانی

همانطور که توضیح داده شد، روش­های مختلفی برای نمونه­‌گیری وجود دارد که پژوهشگران با توجه به پژوهش خود می­توانند از آن­ها استفاده کنند. انتخاب جامعه­‌ی مناسب برای پژوهش، گام مهمی در دستیابی به نتایج مفید و قابل اطمینان است؛ بنابراین باید دقت فراوانی در انتخاب این روش­ها صورت بگیرد. انتخاب یک روش مناسب، در گرو داشتن دانش و تجربه­‌ی کافی در زمینه­‌ی انواع روش­ها و کاربرد آن­ها در پژوهش­‌های مختلف و محاسبات آماری است. به خاطر داشته باشید، حتما قبل از اجرای روش، با مشاور آماریتان مشورت نمایید. اگر میخواهید روش تحقیق و انواع روش‌های نمونه گیری را به خوبی یاد بگیرید، پیشنهاد ما به شما شرکت در دوره آموزش پروپوزال نویسی ژیوارآموزان است.

 

دانلود فایل مقاله آشنایی با انواع روشهای نمونه گیری در پژوهش

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است