0

مسئولیت پذیری

مسئولیت پذیری

بدون شک یکی از ویژگی­های مهم شخصیتی که سبب کسب موفقیت‌های بسیاری در زمینه‌های کاری و فردی خواهد شد، مسئولیت پذیری است. مسولیت پذیری تاثیر بسیار زیادی در نوع نگرش دیگران نسبت به فرد دارد، به طوری که اگر فردی به عنوان یک شخص مسئولیت پذیر شناخته شود دیگران به گونه‌­ی دیگری روی او حساب باز خواهند کرد و فرد قابل اعتمادی خواهد بود. به عنوان مثال مدیر یک مجموعه برای سپردن کارهای مهم سراغ افراد مسئولیت پذیر خواهد رفت و همین اعتماد می­تواند در آینده‌­ی شغلی آن فرد تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.

اگر بخواهیم مسئولیت پذیری را به شیوه­‌ی عامیانه تعریف کنیم می­توانیم بگوییم: فردی که بدون نیاز به تذکر دیگران به وظایفش عمل می­کند، مسئولیت پذیر است و فردی که به وظایف خود اهمیتی نمی­دهد و برای مسئولیتی که به عهده دارد هیچ ارزشی قائل نیست، یک شخص بی­‌مسئولیت است. تعریف دقیق­تر و علمی­تری نیز از مسئولیت پذیری وجود دارد که در ادامه خواهیم خواند.

 

مسئولیت پذیری چیست؟

مسئولیت پذیری (Responsibility) یک تعهد و التزام درونی است برای انجام مطلوب فعالیت­هایی که به فرد محول می­شود. در واقع فردی که مسئولیت کاری را می­پذیرد با خود عهد می­بندد که به بهترین شکل برای انجام آن تلاش کند. این مسئولیت می­تواند از طریق خود شخص یا از طریق دیگران تعیین شود. به یاد داشته باشیم که مسئولیت پذیری بدین معنا نیست که فرد مرتکب اشتباه نمی­شود و تمام کارها را به بهترین شکل انجام می­دهد؛ بلکه فرد در صورت اشتباه پاسخگو می­باشد و درصدد رفع و جبران آن اشتباه برمی­‌آید.

نتایج مطالعات گوناگون نشان داده است که مسئولیت پذیری اکتسابی است. به این معنی که در هر سن و هر شرایطی که باشید می­توانید این ویژگی را کسب کنید. پدر و مادر اولین کسانی هستند که می­توانند فرزندان خود را مسولیت پذیر بار بیاورند. اگر فردی از دوران کودکی یاد بگیرد که مسئولیت کارها و انتخاب­هایش را به عهده بگیرد، در ادامه مسیر زندگی نیز این ویژگی را با خود به همراه خواد داشت. بعد از خانواده، مدارس هستند که می­توانند با انتخاب شیوه­ی آموزشی مناسب کودکان و نوجوانان را به سوی مسئولیت پذیر شدن سوق بدهند. علاوه بر اینها رسانه­ها نیز می­توانند کمک زیادی در این زمینه انجام دهند. اما بنظر هیچ کدام از این سه مورد به درستی در این زمینه فعالیت­ نمی­کنند.

مسئولیت پذیری

ویژگی­های افراد مسئولیت پذیر:

  • یک فرد مسئولیت پذیر کارهایش را به موقع انجام می‌دهد. حتی اگر انجام آن کار بسیار سخت باشد در انجام آن ثابت قدم است و پا پس نمی­کشد.
  • دارای هدف و برنامه است و به دقت برای انجام کارهایش زمان بندی می­کند.
  • مدام بهانه نمی‌­آورد و به برنامه‌­هایش عمل می­کند.
  • از سختی­ها و ناملایمات شاکی نیست و به مسیر خود ادامه می­دهد.
  • کارهای غیر ضروری را کنار می­گذارد و به انجام کارهای ضروری می­پردازد.
  • یک فرد مسئولیت ‌پذیر هرگز دیگران را مقصر نمی­داند و اشتباهات خود را می­پذیرد.
  • اگر اشتباه کند خود را سرزنش نمی­کند و در صدد جبران آن قدم برمی­‌آید.

بنابراین افراد مسئولیت پذیر به واسطه­‌ی داشتن ویژگی­های فوق، اعتماد به نفس بالایی خواهند داشت و افراد منظم و وقت شناسی خواهند بود که در نتیجه باعث رشد و تعالی آنها در زمینه­‌های مختلف خواهد شد.

 

انواع مسئولیت پذیری

مسئولیت پذیری فردی

همه ما اهداف و خواسته‌­هایی داریم که بدون داشتن حس مسئولیت پذیری قطعا نمی­توانیم هیچ یک از آنها را عملی کنیم. طبیعتا دیگران و محیط اطراف در وضعیت زندگی ما موثرند اما یادمان باشد که در نهایت تنها خودمان مسئول کارها و تصمیم­هایمان هستیم.

 

مسئولیت پذیری اجتماعی

همه ما عضوی از جامعه هستیم و باید به قوانین آن پایبند باشیم. در مسئولیت‌پذیری اجتماعی شما باید به بایدها و نبایدهای موجود احترام بگذارید. به عنوان مثال شما به عنوان یک شهروند نباید در سطح شهر زباله بریزید یا ماشینتان را رو­به­روی درب منزل دیگران پارک کنید.

 

مسئولیت پذیری شغلی

هر یک از ما در هر شغلی که هستیم باید سعی کنیم به بهترین نحو در آن جایگاه خدمت کنیم. به عنوان مثال اگر کارمند یک اداره هستیم و روزانه با مراجعین زیادی سروکار داریم باید با حوصله به امور آنها رسیدگی کنیم. یا اگر مدیر اداره یا شرکت، وظیفه­ای را به ما محول کرد به بهترین شکل برای انجام آن تلاش کنیم تا هم کار را به درستی انجام دهیم و هم اعتماد مدیر را به سمت خود جلب کنیم.

 

مسئولیت پذیری در کار تیمی

اعضای یک تیم به مانند یک زنجیر به هم متصلند و کم کاری هر یک باعث اختلال و ایجاد مشکل در کل مجموعه می­شود. بنابراین شما به عنوان عضوی از یک تیم باید مسئولیت و کار خود را به نحو احسن انجام دهید تا در جهت پیشبرد اهداف و خواسته­‌های تیم حرکت کنید. رایج ترین مثالی که می­توان از آن یاد کرد، خانواده است. هر شخصی به عنوان عضوی از خانواده یک سری وظایفی دارد که باید در انجام آنها مسئولیت پذیر باشد و آن را به نحو احسن انجام دهد.

مسئولیت پذیری چیه؟

چند راهکار برای مسئولیت پذیر شدن

ابتدا شرایط را بسنجید

به یاد داشته باشید که فرد مسئولیت پذیر ابتدا وظیفه­‌ای را که به وی محول شد بررسی می­کند تا ببیند آیا این کار در حد توان وی است یا خیر. اگر پاسخ مثبت باشد آن را می­پذیرد، در غیر این صورت از پذیرش آن خودداری می­کند.

 

نه گفتن را بیاموزید

اگر احساس کردید توانایی انجام کاری را ندارید و یا انجام آن کار به ضرر شما تمام می­شود، مسئولیت آن را نپذیرید و به درخواستی که از شما می­شود پاسخ منفی دهید. با یک “نه” گفتن ساده از عواقب بدی که بعدها پس از ناتوانی در انجام آن مسئولیت ممکن است بوجود بیاید، خودداری می­کنید. بنابراین حتما این مسئله را جدی بگیرید و نه گفتن را تمرین کنید.

 

کارها و مسئولیت خود را اولویت بندی و مدیریت کنید

بعد از اینکه مسئولیت کاری را پذیرفتید،‌ برای به انجام رساندن آن برنامه ریزی کنید و با تهیه فهرستی از کارها، ‌اهداف و وظایف، مسیر خود را آغاز کنید. به یاد داشته باشید که یک برنامه موثر برنامه‌­ای است که متناسب با ویژگی­ها و توانایی­های فردی­تان باشد و محدودیت­ها و نقاط ضعف شما را در نظر بگیرد. لازم به ذکر است که رسیدن به اهداف بزرگ تنها از طریق برداشتن گام­های کوچک اما مداوم و پیوسته میسر است. بنابراین اهداف و وظایفتان را به گام­های کوچک­تر تقسیم بندی کنید و پس از طی یک گام، سراغ گام بعدی بروید.

 

ثابت قدم باشید

اهمیتی ندارد که وظیفه یا هدفتان چقدر بزرگ یا کوچک است. مهم این است که در انجام کارهایتان ثابت قدم باشید و بعد از رسیدن به مراحل سخت کار،‌ پا پس نکشید و گام­های تعیین شده را با دقت و جدیت بردارید.

 

برای سهل ­انگاری خود بهانه تراشی نکنید

بسیاری از افراد با بهانه­‌های مختلف سعی در توجیه کم کاری خود دارند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی می­کنند. تا زمانی که این بهانه‌­ها را کنار نگذارید، نمی­توانید به فرد مسئولیت پذیری تبدیل شوید.

 

کارها را به تعویق نیندازید

اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها یکی از موانع اصلی بر سر راه مسئولیت پذیری می­باشد. بنابراین اگر می­خواهید به فرد مسئولیت پذیری تبدیل شوید باید این مورد را جدی بگیرید. برای جلوگیری از اهمال کاری توصیه می­شود حتما کارهایتان را روی کاغذ لیست کنید و سعی کنید آنها را سر ساعت مقرر انجام دهید. بعد از انجام موفق هر گام به خود پاداش کوچکی بدهید و در صورتی که موفق به انجام کاری نشد­ه‌­اید خود را تنبیه کنید. به عنوان مثال اگر بخشی از برنامه‌­تان را انجام نداده‌­اید خود را به مدت چند ساعت یا یک روز از حضور در شبکه اجتماعی مورد علاقه‌­تان محروم کنید.

 

علاوه بر راهکارهای بالا، برای اینکه به فردی مسئولیت پذیر تبدیل شوید نکات زیر را جدی بگیرید:

  • صادق باشید و اشتباهات خود را گردن بگیرید.
  • دیگران را مقصر ندانید و مسئولیت کارهای خود را بپذیرید.
  • از سختی‌­های مسیر شکایت نکنید و به کارتان ادامه دهید.
  • در صورتی که در انجام وظایفتان ناکام بودید، خود یا دیگران را سرزنش نکنید و برای رفع مشکل اقدام کنید.

 

سخن پایانی

یک فرد معمولی مشکلات و کمبود‌ها را گردن دیگران می‌اندازد تا خودش نیاز نباشد دست به کار و تلاش بزند. اما یک فرد موفق مسئولیت کارها را به عهده می‌گیرد و تا آخرین لحظه برای انجام وظایف و مسئولیت‌های محول شده تلاش می‌کند. در این مقاله آموختیم مسئولیت پذیری چیست، چه فوایدی دارد و چگونه می‌توان این ویژگی را در خود پرورش داد. سعی کنید از این لحظه به بعد مسئولیت پذیرتر شده و خود را در جرگه‌ی افراد موفق قرار دهید.

 

نویسنده: رضا قاسمی

 

مقالات پیشنهادی:

کمال طلبی منفی و راه رهایی از آن

رشد و توسعه فردی، تمام آنچه که نیاز دارید!

راهکارهای افزایش تمرکز

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است