0

کارهایی که نمیدانستید برای تقویت اراده مفید هستند!

اراده

 

انسان همواره خواسته­‌های متعالی دارد و می­خواهد از چیزی که هست بهتر باشد و بر دانش، توانایی و داشته­‌هایش بیفزاید. اما برای این منظور به نیروی جادویی و عظیمی به نام اراده نیاز دارد. همان­ طور که گفتیم انسان همواره به دنبال بهتر شدن و بهترین بودن است اما این فقط یک خواسته و علاقه است و معمولا اکثر افراد به این خواسته­‌ها نمی­رسند، چون اقدام کافی و مناسبی برای آنها انجام نمی­دهند و در انجام وظایف خود اهمال­ کاری می­کنند. عبارت معروفی وجود دارد که می­گوید «خواستن توانستن است». اما اگر کمی دقیق­تر نگاه کنیم می­بینیم که تنها با خواستن،‌ نتیجه‌­ای حاصل نخواهد شد. بلکه باید برای آن خواسته تا لحظه­‌ی آخر تلاش و مبارزه کرد،‌ که این امر نیازمند تقویت نیروی اراده­ است که موضوع بحث این مقاله می­باشد. در واقع “خواستن” برای رسیدن لازم است اما هرگز کافی نمی­باشد. اکثر افراد برنامه‌­ها و اهدافی در ذهن خود دارند. مانند قبولی در آزمون سراسری یا کارشناسی ارشد، قبولی در تست بازیگری، قهرمانی در یک رشته ورزشی یا به راه انداختن یک کسب و کار. اما وقتی تصمیم به اقدام برای رسیدن به این اهداف می­کنند، در ابتدای راه احساس می­کنند که حوصله انجام هیچ کاری ندارند و مدام به دنبال بهانه‌­های مختلف برای فرار از تلاش کردن هستند و همیشه کارهایشان را به فردا یا شنبه هفته آینده موکول می­کنند که این شنبه هرگز از راه نخواهید رسید، مگر زمانی که قدرت اراده را در خود تقویت کرده باشند.

قدرت اراده، نیروی باطنی برای تصمیم ­گیری، شروع کار و رسیدن به اهداف است و در مقابل تنبلی و اهمال‌ کاری و موکول کردن کارها به آینده‌­ی نامعلوم قرار می­گیرد. معمولا کلمه­‌ی اراده به همراه عزم (وادار کردن خود به انجام کاری) و پشتکار (پایداری در اتمام عملی خاص) به کار برده می­شود. نکته‌­ای که وجود دارد این است که در بسیاری از موارد برای توجیه تنبلی و اهمال­ کاری خود بحث علاقه را پیش می­کشیم و می­گوییم «من به این کار علاقه‌­ای ندارم بنابراین از انجام آن دست می­کشم». اما اراده نیرویی است که ما را به انجام و اتمام کارها، بدون در نظر گرفتن علاقه داشتن یا نداشتن به آن وادار می­کند.

معمولا زمانی که تصمیم به انجام کار جدیدی می­گیریم، در ابتدا انگیزه و شوق زیادی داریم اما وقتی چند روز از انجام آن کار می­گذرد و موانع و مشکلات مختلف بر سر راه ما قرار می­گیرند دوباره تنبلی بر ما غالب شده و آن هدف را نیمه کاره رها می­کنیم. اما نیروی اراده درست در همین زمان به کار ما می‌­آید. اینکه شما در این زمان تا چه اندازه بر روی تصمیمی که گرفته‌­اید پافشاری می­کنید و سختی‌­های مسیر را به جان می‌خرید و از خود استقامت نشان می­دهید نشان از میزان اراده شماست. ممکن است در مسیر رسیدن به خواسته‌هایتان بارها متحمل شکست شوید و از ادامه راه ناامید شوید، اما آنچه که اهمیت دارد این است که درست در همین لحظه که سختی­‌ها و ناملایمات مسیر خود را نشان می­دهند شما پایداری کنید و با استقامت خود،‌ ثابت کنید که برای رسیدن به اهداف خود مصمم و لایق هستید. بنابراین اراده را می­توان میزان پایداری و پافشاری شما در رسیدن به اهداف و خواسته­‌هایتان تعریف کرد.

اراده

اگر به مصاحبه­‌های افراد موفق مراجعه کنید می­بینید که تمام آنها در داشتن اراده قوی که باعث شد کاری را آغاز کرده و آن را تا به انتها به پایان برسانند مشترک‌­اند. آنها معتقدند که به هیچ عنوان استعداد، بدون پشتکار و سرسختی به نتیجه نمی‌رسد و داشتن استعداد بالا به تنهایی برای موفقیت کافی نیست. همان طور که می­دانیم تمام افراد با استعداد موفق نیستند. چیزی که افراد با استعداد را از افراد موفق جدا می‌کند، تلاش و اراده­‌ی زیاد است.

 

 

چگونه نیروی اراده خود را تقویت کنیم؟

برای تقویت اراده؛ اهداف خود را مشخص کرده و برای آن برنامه ریزی کنید

داشتن اهداف روشن و مشخص از ضروریات موفقیت است و کسی که برنامه دقیق و مشخصی ندارد و مدام از این شاخه به آن شاخه می­پرد و اهدافش را تغییر می­دهد، بعد از گذشت مدتی دچار خستگی شده و اراده خود را از دست می‌دهد. اگر اهداف به صورت شفاف و دقیق مشخص شوند محرک بسیار خوبی برای حفظ انگیزه و تقویت اراده خواهند بود. باید دقت کنید که اهدافتان پراکنده نباشد و آنها را اولویت بندی کنید. زیرا اگر اهداف زیاد و پراکنده‌­ای داشته باشید دچار استرس و سردرگمی می­شوید و در اوایل راه از ادامه‌­ی مسیر سر باز خواهید زد. اما با اولویت بندی اهداف و تقسیم آنها به گام‌های کوچک­تر، می‌توانید ابتدا روی یکی از آنها متمرکز شوید و بعد از رسیدن به آن، سراغ هدف بعدی بروید.

اولویت بندی اهداف در تقویت اراده

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که باید شناخت خوب و واقع‌بینانه‌­ای از مسیرتان داشته باشید. یعنی بدانید ابتدا و انتهای راهتان کجاست و در میانه‌­ی راه با چه موانع و مشکلاتی ممکن است روبه‌­رو شوید. در غیر این صورت ممکن است زمانی که با مشکلی غیرمنتظره مواجه شده‌­اید، انگیزه خود را از دست داده و اراده‌­تان تحت تاثیر قرار بگیرد. بعد از شناخت مبدا، مقصد و موانع راه، باید برای عبور از این موانع و رسیدن به مقصد نهایی برنامه ریزی کنید و عمل به این برنامه ریزی موجب میشود مشکلات و موانع را راحت­‌تر پشت سر گذاشته که نتیجه­‌ی آن تقویت اراده‌­تان می­باشد. در نقطه مقابل اگر به برنامه­‌تان عمل نکنید دچار سردرگمی شده و مشکلات شما را از پای درمی­‌آورند و سبب می­شوند مسیر را رها کنید. در واقع عمل به برنامه ریزی­‌ها، محرک و تقویت کننده­‌ی اراده­ و عمل نکردن به آن، تضعیف کننده­‌ی اراده میباشد.

اهمیت هدفگذاری در زندگی و اصول آن به صورت کامل

 

برای تقویت اراده؛ کارهای بی­‌ربط و غیرضروری را کنار بگذارید

وقتی اهداف مشخص شد و برای آن برنامه ریزی کرده­‌اید می­توانید کارهایی که در حال انجام آن هستید را بررسی کنید و ببینید که اگر این کار در راستای اهدافتان نیست آن را رها کرده و یا به زمان دیگری موکول کنید. اما اگر کاری که می­کنید در راستای اهدافتان است، آن را با قدرت و دقت بیشتری انجام دهید.

 

مدام طرح و برنامه خود را اصلاح کنید

بعد از گذشت چند هفته از شروع کارتان اگر کارهایی از نظر شما بی‌فایده هستند و ارزش وقت گذاشتن ندارند، آن کار را رها کرده و به جای آن کارهای مهم­تر را جایگزین کنید. به این ترتیب وقت‌تان هدر نمی‌رود و بازده‌ی بیشتری هم خواهید داشت.

به روش برایان تریسی برنامه ریزی کنید

 

برای تقویت اراده؛ کاری را که شروع کرده‌اید تمام کنید

به تعویق انداختن مداوم کارها یکی از نشانه‌­های ضعف اراده است. بنابراین سعی کنید حتما کاری را که شروع کرده‌­اید تمام کنید تا کارهایتان روی هم انباشته نشود و برای انجام گام های بعدی انگیزه و اعتماد به نفستان حفظ شود. چند بار خود را مجبور به این کار کنید، به مرور تبدیل به عادت خواهد شد.

 

به خودتان پاداش دهید و موفقیت­‌هایتان را جشن بگیرید

لزوما نباید فقط وقتی به هدف بزرگی می‌رسید به خودتان پاداش دهید. یکی از اشتباهات بسیاری از افراد این است که به پیروزی های کوچک خود توجهی نمی­کنند و همواره احساس ضعف و سرخوردگی دارند. برای اهداف کوتاه مدتی که دارید پاداش تعیین کنید و حتماً به قولی که به خودتان می‌دهید عمل کنید. زیرا به این شکل، مکانیسم لذت و پاداش در هنگام انجام کارها در ذهن شما فعال می‌شود. به عنوان مثال بعد از رسیدن به یک هدف می­توانید سریال مورد علاقه‌تان را تماشا کنید یا به دیدار یکی از دوستانتان بروید و بعد از آن با انرژی و انگیزه مضاعف به سمت اهداف بعدی خیز بردارید.

پاداش انگیزشی در اراده

برای تقویت اراده؛ هیجان‌تان را حفظ کنید

گاهی اوقات پیش می‌­آید که در ابتدای مسیر برای رسیدن به هدفی بسیار هیجان زده‌­اید اما بعد از گذشت مدتی و طی یک سری اتفاقات، آن چیز جذابیت خود را از دست می­دهد. بنابراین با یک سری کارهای پیش گیری کننده، می­توانید جلوی این اتفاق را بگیرید. به عنوان مثال اطراف‌تان را از تصاویری که شما را به یاد آن هدف می­اندازد پر کنید یا دقایقی از روز را به تجسم زمانی که به نتیجه دلخواهتان رسیده‌­اید بپردازید و فعالیت­‌هایی از این قبیل.

 

 

برای تقویت اراده؛ به سلامتی خود اهمیت دهید

به طور مرتب ورزش کنید، تغذیه مناسب داشته باشید و به اندازه کافی بخوابید. برای داشتن اراده و تلاش برای رسیدن به اهدافتان، به جسم و ذهن سالم نیاز دارید. بنابراین حتما این سه مورد را جدی بگیرید.

 

تعادل را برقرار کنید

از افراط و تفریط دوری کنید. افراط در هیچ زمینه‌ای سودمند نیست. همواره سعی کنید اعتدال را رعایت کنید. چه در انجام کار و چه در استراحت و تفریح. در این صورت اراده،‌ انگیزه و نیروی شما برای ادامه دادن همواره حفظ خواهد شد.

 

 

سخن پایانی در رابطه‌ با تقویت اراده

اکنون که این راهکارها را خوانده‌­اید، زمان آن فرا رسیده است که دست به کار شوید و از این توصیه‌­ها بهره ببرید. بنابراین به کارها و اهدافی که داشته‌­اید کمی فکر کنید و آن کاری را که مدت زیادی است میخواهید انجامش دهید اما مدام آن را به تعویق می­‌اندازید انتخاب و فقط آن را شروع کنید. تنها با اقدام و عمل است که کارها به سرانجام می­رسند و تنها انگیزه و اراده است که شما را در مسیر نگه می­دارد. این مقاله را با سخن ارزشمند آبراهام لینکلن به پایان می­رسانیم که می­گوید: «درجه سعادت اشخاص بستگی به اراده و میل خود آنها دارد».

سخن ابراهام لینکلن در مورد اراده

نویسنده: رضا قاسمی

دیدگاه کاربران
  • ابوبکر19 آگوست 2023

    ب
    س
    یار بسیار.عالی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است